Bahan-bahan:
10-20 batang kacang buncis - dipotong serong
3 biji bawang merah - dimayang
3 biji bawang putih - dimayang
Bebola ikan - dipotong dua atau empat bahagian
Sos ikan secukupnya
Air secukupnya
Kicap soya cair secukupnya
Minyak masak secukupnya
1. Isi minyak masak ke dalam kuali dan biarkan minyak panas. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang sehingga naik baunya.
2. Masukkan bebola ikan dan goreng seketika sahaja. Masukkan juga sos ikan dan kicap soya cair secukupya. Jangan isi banyak2 dahulu yer, sebab nanti terlebih masin pulak. Renehkannya sekejap.
3. Masukkan sedikit air dan kacang buncis. Goreng sehingga kacang buncis empuk. Lepas tu hidangkanlah dan makan :)
Tak perlu masuk garam sebabnya kicap soya cair dan sos ikan dah masin.. Karang double pulak rasa masinnya..Jaga2 nanti dapat darah tinggi pulak..
No comments:
Post a Comment