Thursday, 27 March 2014

Lemak lala

Hmmm,,,apa nak masak ari ni yer? Dalam peti ais ada lala dan sotong basah, tapi rasanya hari ni saya nak masak lemak lala lah.. :) ok jugak kan..

Di sini, saya akan kongsikan resepi nyer..

Resepi "Lemak Lala".

Bahan-bahan:
Lala 1/2 kg - dibersihkan 
Serai 2 batang - diketuk
Kunyit hidup 1 biji -ditumbuk halus
Cili padi 10 biji hingga 15 biji - ditumbuk halus
Asam keping 2-4 keping
Santan pekat 1/2 cawan
Daun limau nipis 2-3 helai
Tomato 1 biji
Air 2 cawan
Garam secukup rasa

Cara memasaknya:
1. Masukkan 1/2 cawan air ke dalam periuk. Tambahkan sekali bahan-bahan yang ditumbuk (kunyit hidup dan cili padi) serta serai yang telah diketuk. Didihkan sebentar.
2. Setelah kuah mendidih, masukkan lala, asam keping dan daun limau nipis serta baki 1 1/2 cawan air dan biarkan ia mendidih sekali lagi atau sehingga lala masak. (p/s: lala masak apabila kulitnya bertukar warna merah dan kulitnya terbuka sedikit).
3. Akhir sekali, masukkan santan pekat dan garam secukupnya. Kacau kuah sehingga sebati dan pastikan santan tidak pecah minyak. Biarkan kuah mendidih sebentar dan bolehlah dihidangkan.

Apa lagi, cubalah resepi ini..Sedap tau..

No comments:

Post a Comment