Monday, 7 April 2014

Sardin Pindang

Untuk makan tengahari, apa kata kenkawan cuba buat lauk ni.. Pindang Ikan Sardin..Kalo x de ikan sardin, boleh ajer guna ikan kembung, ikan tenggiri dan ikan selar.

Saya sangat suka lauk pindang ni sebab senang sungguh nak masakknya. Cepat dan hanya perlu dileburkan ajer dalam periuk :)

oklah ni resepinya..


Bahan - Bahan :
3 ekor ikan sardin
1 labu bawang besar - dimayang
1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk
2 biji cili merah - dipotong dua bahagian
1 genggam asam jawa 
3 sudu besar cili mesin
Air secukupnya
Garam secukup rasa
2-3 keping asam keping
1 helai daun kunyit - digunting halus
2-3 helai daun limau nipis

Cara memasaknya:
1. Sediakan air asam jawa. Air asam jawa dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan sekali bawang besar, kunyit, cili mesin, daun kunyit, dan asam keping. Biarkan lauk mendidih dahulu.
2. Masukkan ikan apabila kuah telah mendidih dan tambahkan air secukupnya. Masukkan cili merah yang telah dipotong dan daun limau nipis. Biarkan ikan masak dan mendidih sekali lagi.
3. Perasakan garam secukupnya. Sudah boleh dihidang.


Untuk lauk di atas, saya menganggarkan kalorinya sama dengan :
- Ikan kembong masak kicap : 1 ekor (80gram ) ~ 161kcal, 100g ~ 261 kcal.

No comments:

Post a Comment