Tuesday, 1 April 2014

Doyak Hitam Manis

Alhamdulillah, sambil tengok citer Ahmad Albab barulah datang ilham ingin menulis di blog ni. Tadi langsung takde mood nak menulis pun. Disebabkan mood dah baik, bolehlah saya bercerita tentang masakan malam tadi iaitu Doyak Hitam Manis.
Semestinya kenkawan pasti nak tahu apakah DOYAK? Pernah kenkawan jumpa haiwan ni?
Inilah DOYAK atau lebih dikenali sebagai sotong basah. Biasanya, kita akan memasaknya untuk lauk sambal, tapi malam ni saya memasaknya menggunakan kicap. Disebabkan itu juga saya namakan lauk ni sebagai Doyak Hitam Manis :)

 Bahan-bahan :
1 ekor doyak - dibasuh bersih dan dibuang tulang
3 ulas bawang merah kecil - dimayang halus
3 ulas bawang putih - dimayang halus
1 ulas halis (sebesar ibu jari) - dihiris halus
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
3 sudu besar kicap manis ABC
2 sudu besar kicap soya cair
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar cuka
Minyak secukupnya
1 sudu kecil tepung jagung dicampur 2 sudu besar air
Air secukupnya

Hiasan :
1 labu bawang besar - dihiris
5 biji cili merah - dihiris serong

Cara memasaknya:
1. Masukkan minyak untuk menumis ke dalam kuali.Apabila minyak telah panas, tumiskan bawang merah kecil, bawang putih, halia dan lada hitam. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan kicap manis ABC, kicap soya cair, sos tiram, sos ikan dan cuka. Kacau seketika.
3. Kemudian, masukkan sedikit air. Biarkan kuah mendidih seketika. Masukkan doyak ke dalam kuali dan kacau kuah sehingga doyak empuk.
4. Masukkan campuran tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. Akhir sekali, masukkan bawang besar dan cili merah. Kacau seketika sehingga kuah mendidih. Hidangan sudah boleh disantap.



No comments:

Post a Comment